Aventyr
op reis
Home
About
Logboek
Video
Onze ervaringen
Gastenboek
Links
Voorbereidingen en vertrekken
Colijnsplaat - Bretagne
Bretagne - La Coruna (En de oversteek van de golf van Biskaje)
Noord Spanje en z'n mooie Ria's
Portugal
Madeira Archipel
Canarische eilanden (Graciosa, Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria)
Canarische eilanden (Tenerife)
Canarische eilanden (La Gomera)
Canarische eilanden (La Palma)
Canarische eilanden (La Gomera 2009)
Canarische eilanden (Tenerife 2009)
Carnaval de Santa Cruz
Madeira 2009
Oversteek Madeira - Marokko
Marokko
Gibraltar
Andalusië- Zuid Spanje
Costa Blanca- Zuid Spanje
Balearen- Formentera, Ibiza, Mallorca en Menorca
Sardinië
Sicilië
Corfu & Paxos
Lefkas, Kefalonia, Kalamos en Itháki
De golf van Patras naar het kanaal van Korinthe
Peleponessus
Zakynthos & Kefalonia
Malta
Tunesië
Sardinie II, oktober 2009
Balearen II, oktober 2009
Zuid Spanje, oktober 2009
Overwinteren in Zuid Spanje
Terug in Nederland
Terug in Spanje 2010
Zuid Spanje 2010
Algarve
Portugal 2010
Noord Spanje 2010
Terug over de golf van Biskaje
Zuid- en Noord Bretagne
Kanaaleilanden Jersey en Guernsey
Op de terugweg langs Noord Frankrijk en Belgie
Zakynthos & Kefalonia

07-09-2009 Op naar de waterput

‘Ik voel met zo net een vrouw in een 3e wereldland, die bij de waterput water gaat halen’, zeg ik tegen Bert . In de fietstassen zitten 4 flessen. De fiets rijden we onder de kraan bij het zwembad zo’n 500 mtr verderop en vullen zo het water. Bij de boot gaat de trechter op de watervuldop en vullen we de tank bij. Als we beiden 3 keer (20 minuten per sessie) zijn gelopen is één fiets tas half kapot en wij ook. Bert doet nog motoronderhoud en wat andere klusjes, terwijl ik samen met Erin boodschappen en diesel ga halen. We verkennen zo kort het plaatsje Argostoli. Jammer dat we al weer weg gaan. Er was hier nog zat te doen en te beleven. We zijn toch weer de hele dag bezig, maar worden wel beloond met een lekkere barbecue bij de Barefeet aan boord.

 

 

06-09-2009 Weer heerlijk aan de wandel

Samen met Chris en Erin zitten we al weer vroeg in de auto. Ze hebben een wandeling gezien en zochten gezelschap. Nou daar zijn wij wel voor in.

Bert en Erin Onze wandelgroep voor vandaag Chris, Annette, Bert en Erin

We hebben hoog nodig beweging nodig. In het dorpje Assos vraagt Chris die Grieks spreekt waar het wandelpad begint aan een bewoner. Volgens de man is er helemaal geen pad en het pad wat er zou zijn, is veel te lang om te lopen. Niet te doen! We laten ons niet ontmoedigen en gaan verder op zoek en na wat speurwerk vinden zelfs op het toch kale Kefalonia een heus bospad. Eerst met pijnbomen en daarna met loofwoud. De zon die eerst genadeloos brandt, verdwijnt achter een wolk en het is aangenaam wandelweer. Heerlijk weer eens! Na 2 uur zijn we boven en moeten we dezelfde weg weer terug. Alleen nu met een mooier uitzicht. Net als we bijna bij het dorp zijn en de vergezichten het mooist zijn breekt de zon weer door. De timing kon niet beter zijn. We laten de prachtige met bougainville begroeide huizen van Assos achter ons, om op zoek te gaan naar echt Grieks eten.
UItzicht op Assos tijdens de wandeling De baai van Assos
Na heel wat gekronkel komen we bij DE tip van de autoverhuurster. En ze weet waar ze het over heeft. Met Mama in de keuken en de kinderen in de bediening wordt er heerlijke maaltijd geserveerd, die zelfs Bert en Chris niet helemaal opkrijgen. Terug in onze “marina”, hopen we dat we niet teveel liggen te rollen. De wind is sterk toegenomen en er zitten gaten in de breakwater. En hier hebben we niet al te beste ervaringen mee. Het blijkt mee te vallen. En de rest van de avond houden we ons bezig met 90 liter water halen bij een kraan (4 flessen in de fietstassen) en de waterzak plakken. Helaas bleek al ons water (bijna 300 liter) weggelopen. We hadden werkelijk geen druppel meer.

 

 

05-09-2009  Heeft u ook oude kranten?

‘Heeft u ook oude kranten?’, vraag ik de vrouw bij de kiosk. Ze kijkt me vreemd aan.  ‘Nee, en ik verkoop ook geen buitenlandse kranten’, antwoord ze. ‘Dat geeft niet, wat is dan de dikste voor het minste geld’. Argostoli bij het ochtendglorenZe kijkt me nu echt aan met een blik van of ik wel helemaal goed ben. Dan leg ik maar uit, dat het alleen is om 10 paar schoenen te drogen. Als ik op de fiets terug in de “marina” ben, heeft Bert al druk met water gespoeld. Daarna moet de bilge weer helemaal schoon. We zijn er zo bijna de hele dag mee bezig. Vanmorgen zijn we naar de “marina” gevaren. Weer veel beton, waar niemand zich meer druk om maakt. Alleen wij en de Amerikaanse Barefeet van Chris en Erin liggen hier. We liggen hier gratis (denken we) en veel rustiger dan aan de kade. Daar is vandaag een wedstrijd met modelspeedboten. Het lijkt net of er de hele dag brommers vol gas heen en weer rijden. Met de fiets zijn we over de brug met 5 minuten in de stad. Als ik langs de kade fiets zie ik opeens veel mensen bij een vissersboot. Met het idee, dat de man vast verse vis verkoopt loopt ik er naar toe. Dan zie ik dat alle mensen naar een enorme zeeschildpad kijken. In de schildpadden baai van Laganas zagen we er geen één en hier zwemmen er zelfs twee in de haven. Toen we gisteren ons anker uitgooiden, dachten we al een grote kop te zien.

 

 

04-09-2009 Je kunt er op lopen en het drijft (naar Argostoli op Kefalonia 48nm)

De vroege ochtend is niet ons favoriete deel van de dag. En van het zien van het weerbericht vrolijken we ook niet op. Zelfs de prachtige zonopkomst kan het humeur niet echt verbeteren. We gaan niet naar Sicilië, maar varen dan maar vroeg achter de Amerikaanse Barefeet aan. Azuurblauw water, witte rotsen omlijst met groene bomen, zo omschrijft de Pilot de baai bij Porti Vromi.

De ochtendstond heeft goud in de mond
De schade van de bosbrand
Zelf met Äventyr in Wreck bay

We varen weg bij Wreck bay
Annette stuurt naar de ankerplaats bij wreck bay
Dat klinkt toch als een goed alternatief. Als we in de buurt komen zien we overal zwart geblakerde bomen. Zijn hier soms een maand geleden toeristen geëvacueerd voor de bosbrand vragen we ons af. Het doet triest aan en bovendien liggen er zoveel lokale boten, dat we ook nergens een ankerplek zien. Als we verder varen ziet Bert opeens het water bijna door de boot stromen. De bilge (ruimte onder de vloer om water af te voeren) staat voor de 2e keer met water. Alleen nu tot de vloerluiken toe. En al onze schoenen staan hierin. Althans stonden, ze drijven nu. Er staat altijd iets diesel in onze bilge en dat blijkt niet bevorderlijk voor sommige schoenen. De reden is nog minder leuk. De boot is gelukkig niet lek, maar onze waterzak des te meer(voor de 2e keer). Alle inspanningen van Bert liggen nu in het water. We zetten alles maar in de wasemmer met zoet water en laten de klus maar tot Argostoli varen. Eerst gaan we naar DE meeste toeristische en gefotografeerde baai van Zakynthos; Wreck Bay. Op een helderwit strand ligt een oud wrak. De krijtrotsen en het helderblauwe water maken dit al jaren tot het gezicht van Zakynthos. Op iedere reisboekje en kaart staat deze baai. En natuurlijk waren we hier 15 jaar geleden ook. We gooien nu ons eigen anker uit en zwemmen naar de grotten. Door het steeds heen en weer varen van de toeristenboten liggen we enorm te schommelen. Maar na een uurtje hebben we bijna de baai voor ons alleen. Na de nodige foto’s varen we door naar Argostoli. De wind wordt inderdaad west en we kunnen nog even zeilen. Argostoli is de hoofdstad van het eiland Kefalinia. We gooien ons anker uit in de baai. Morgen gaan we naar de haven of de kade.

 

 

03-09-2009 Weg gaan weg, we gaan niet weg, we gaan weg, we gaan…

‘Laten we nog even een weerbericht binnen halen’ zegt Bert. We staan op het punt te vertrekken naar Port Vromi, een mooie baai, 15 nm boven Keri. Samen kijken we verbaasd wat het scherm ons vertelt. Morgen lijken we weg te kunnen. De westenwind is meer noordwest geworden. Malta is niet haalbaar maar Sicilië wel. Alleen…  We zijn platzak, zitten zonder eten en zonder water. In Keri is geen pinautomaat en ook geen grote supermarkt (was zonder geld overigens ook al lastig is). We kunnen naar Zakynthos stad varen, maar dan varen we verder weg en moeten ook nog havengeld betalen (hier zijn we in Griekenland een beetje allergisch voor geworden- lees verwend). Opeens zie ik de bus staan. Die kan ons vast naar de grote plaats Laganas brengen. De laatste slok thee wordt weggegooid, de boodschappentassen snel onder de luiken vandaan gehaald, de boot gaat op slot en we roeien als bezetenen naar de kant. Net als we nog 3 meter moeten, rijdt de bus weg. Op de kade komen we de Amerikanen Erin en Chris tegen, die we nog kennen uit Nafplio. Als we met hun uitgekletst zijn, zien we al weer mensen bij de bushalte staan. We gaan voor poging 2. De bus komt een kwartier te laat en daarna gaat de buschauffeur nog op zijn gemak een “bakkie” doen. De bus gaat inderdaad naar Laganas. Hier zaten we 15 jaar geleden in een hotel, maar we kunnen ons niet meer herinneren dat het zo toeristisch, sfeerloos en absoluut niet Grieks was. En we kunnen ook nog geen supermarkt vinden. ‘Stopt u ook bij LIDL’, vragen we een kwartier laten aan de buschauffeur die naar Zakynthos stad gaat. Nog geen 10 minuten laten, wordt “LIDL” door de bus geschreeuwd als teken dat we er uit moeten. We slaan maar weer meteen goed in en nemen een taxi terug. De chauffeur kijkt ons wat meewarig aan als we zeggen dat al die boodschappen in de dat kleine bootje moeten. We passen er nog net zelf in een roeien terug. Daarna roeit Bert nog 3 keer om water te halen aan de kade. We zijn er klaar voor! Na een gezellige borrel bij Erin en Chris kijken we in de avond nog 1 keer na het laatste weerbericht. Balen! Het ziet er minder goed uit. De wekker gaat om 06.00 uur en morgenochtend nemen we een definitieve beslissing.

 

 

02-09-2009 Duiken bij de grotten

Tijdens het duikenRondom Zakynthos zijn prachtige grotten om te duiken. Bert is vroeg op om met de duikschool een duik te maken. Alle duikspullen worden in Avontuurtje geladen en Bert gaat op pad. Nu we toch vroeg op zijn, maak ik gelijk gebruik van de internetverbinding van de nog niet geopende taverna. Met onze sterke antenne hebben we aan boord en goede verbinding. Het zijn 11 mailtjes waar foto’s bijgevoegd moeten worden en tot mail 8 loopt het gladjes. Maar dan komt er blijkbaar concurrentie. Meer kapers op de kust. De taverna is duidelijk open. Uiterst moeizaam ben ik bezig tot Bert al weer terug is van de duik. Van een mededuiker kan hij onderwaterfoto’s kopiëren van zijn digitale toestel. De laptop moet direct mee naar de kant om de kopie te kunnen maken. Gelukkig was ik net klaar. We zijn voor de rest vooral druk met het bekijken van weerberichten. Het ziet er niet goed uit, dus besluiten we morgen naar een baai verder te gaan. In de Pilot zag het er zeer veelbelovend uit.

 

 

01-09-2009 Wachten op goed weer om over te steken

De baai bij KeriWe willen weer terug richting Italië, Sicilië of Malta. De heersende windrichting is noordwest en dat is een uitstekende richting om naar Malta te zeilen. Misschien hadden we zondag meteen moeten weg gaan. Maar we wilden nog graag naar Zakynthos en nu zijn de weersvoorspelling variërend van geen wind tot westenwind. Helaas kunnen we dat net niet gebruiken. We blijven hier daarom nog even. En dat is zeker geen straf. Er is een duikschool en een taverna met internet. Dit hebben we wel nodig, want voor het digitale Zeilblad Zilt moeten we foto’s verzamelen en versturen. En dat is een dagje werk, maar wel erg leuk om te doen. We investeren er graag onze tijd in. Hiervoor  hebben we wel internet nodig en genoeg stroom voor de laptop. Na een dag voorbereidingen aan boord, IMG_0561 Uitzicht op Marathonissivaren we naar de wal. Als de zonnepanelen stroom kunnen leveren kan de laptop wel aan staan, maar als de zon weg is, dan zakt onze accu wel snel. Bij de taverna vinden we nog één stekkerdoos zonder stekker. Mooi, die pikken we in. De borden die voorbij komen zien er uitstekend uit, dus we eten hier ook maar meteen. We zitten er uiteindelijk meer dan 4 uur en helaas zijn we nog niet klaar. De verbinding is niet zo snel. Blijkbaar vinden ze het in het restaurant ook (te) lang, want als afscheid krijgen wij geen glas ouzo en alle andere klanten wel.

 

 

31-8-2009 Een perfecte zeildag naar Keri op Zakynthos (25 nm)

‘Are you leaving early tomorrow morning’, vroeg de havenmeester me gisterenavond. ‘No, not before 10’, antwoord ik hem. Opgelucht zegt hij: ‘Oh lucky, see you tommorow, now to much ouzo’, en stapt weer in zijn auto, mij enigszins verbouwereerd achter latend.

Akynthos in zicht Ideaal zeilweer Bert stuurt heerlijk relaxed 

Teveel drank om af te rekenen, maar auto rijden, no problem. Vanmorgen is hij zo fit als een hoentje, rekent snel het havengeld af en wenst ons driemaal goede reis en zegt ons voorzichtig het anker op te halen. Allebei ons buren gaan ook richting Zakynthos, alleen iedereen vaart naar een andere bestemming. Onze Griekse buurman woont op dit eiland en moet morgen weer aan de slag bij de brandweer. ‘Heb je iets nodig op Zakynthos bel me dan zegt hij’, en geeft ons zijn kaartje. Wat zijn de Grieken toch aardig en behulpzaam. We nemen nog gretig wat tips van hem aan en halen dan ons achteranker weer op. Het is werkelijk ideaal zeilweer. De grotten bij MarathonissiWindkracht 4, een bezeilde koers (dus niet kruisen), strakblauwe hemel, een zeer vriendelijke zee en steeds tussen de 6 en 6,7 mijl per uur op het log. Als we zo een lange tocht zouden kunnen doen zeg. Net voor Keri ligt het eiland Marathonissi met een verblindend wit zandstrand en grotten. Het wemelt hier dan ook van de toeristenbootjes. Helaas is hier te diep en liggen er rotsen. Keri ligt in de baai van Laganas. Een groot deel van deze baai is beschermd natuurgebied omdat hier de grote Caretta Caretta zeeschildpadden hun eieren leggen. Het is verdeeld in drie delen. Het A gebied mag je helemaal niet varen, in het B gebied mag je maximaal 6 mijl per uur maar niet ankeren. Keri ligt in het C gebied. De maximale snelheid geldt nog steeds, maar je mag hier wel ankeren. Aan het plaatsje Laganas zelf hebben we mooie herinneringen. Precies 15 jaar geleden waren hier deze week op huwelijksreis.

 


Home
About
Logboek
Video
Onze ervaringen
Gastenboek
Links